Zul Ariffin Undur Diri Berlakon

Pelakon Zul Ariffin memaklumkan dia membuat keputusan untuk undur diri daripada berlakion drama di TV untuk memberi fokus kepada filem.

Memetik Harian Metro, pelakon berusia 36 tahun itu berkata dia berhak menentukan masa depan kerjanya. Ujarnya lagi, dia mengakui letih dengan sikap segelintir pihak yang memandang remeh dengan penggambaran drama

“Kalau nak kata eksklusif ia subjektif pada saya. Saya rasa macam berhak untuk meletakkan diri di tempat yang saya nak. Kebanyakan filem saya orang suka, sokongan itu penting dan orang ‘demand’. Apabila kita tengok diberikan maklum balas sebegitu, rasa macam kena buat lagi. Bagi saya ia menarik.

“Saya suka drama dan saya bermula dengan itu, cuma letih dengan orang memandang remeh bila ‘shoot’ drama. Contohnya, drama bukan tempat ‘acting school’. Asah bakat betul-betul, masuk betul-betul sebab bila buat drama kita ada tanggungjawab, kita nak dapatkan sambutan, kita usaha yang terbaik, dapatkan ‘rating’ kepada stesen TV, penerbit bagi kerja, kita patut bagi sesuatu kepada mereka,” katanya.

Dalam pada itu, Zul berkata setiap pelakon perlu ada sasaran diri dan kerjaya. Ujarnya lagi, dia juga perlu berusaha lebih lagi untuk sampai ke tahap yang diimpikan.

“Bukan nak kata ego, bangga dan sebagainya tetapi kena ada sasaranlah. Saya menyasarkan diri daripada pelakon tambahan nak jadi pelakon pembantu kemudian teringin nak jadi hero tapi bukan terima bodoh macam tu saja. Mungkin saya kena buat macam ini, itu dan lain-lain.

“Kalau itu era Datuk Aaron Aziz dan Datuk Farid Kamil, mesti kita kata filem besar. Bila dapat tahu bayaran mereka, saya telan air liur, banyaknya gaji mereka jauh beza dengan saya. Tapi, saya tak cemburu dan saya pun nak macam tu juga. Jadi, saya usahalah ke arah itu dan saya hargai perjalanan itu,” katanya.

“Sepanjang Karier Saya Tak Pernah Request Nak Dukung Heroin,”-Zul Ariffin

terpalit kontroversi bersama heroin yang digandingkannya, pelakon Zul Ariffin berkata babak yang dilakonkan hanya sekadar tuntutan kerja.

Memetik Media Hiburan, Zul juga menegaskan dia tidak pernah meminta untuk ‘mendukung’ heroin gandingannya sepanjang dia bergelar pelakon.

“Saya kena tegaskan, sepanjang karier saya tak pernah ‘request’ nak dukung heroin (dalam lakonan). Semuanya daripada skrip atau pun arahan,” katanya.

Menurut Zul lagi, segala kritikan atau salah tafsir segelintir pihak kepadanya sering dilalui olehnya sebelum ini. Ujarnya lagi, meskipun pelbagai kata-kata dilemparkan terhadapnya, dia memilih untuk berdiam diri kerana rasa hormat.

“Saya datang set penggambaran, salam heroin pun tidak. Tapi sekarang ini saya dibahanlah (dikritik). Kalau Zul saja mesti ‘dukung… dukung’.

“Bukanlah dikatakan sebagai mangsa, tetapi itu ‘permainan’ industri. Saya boleh ‘bermain’ mengenai perkara itu, saya tak kisah. Tetapi mampukah pelakon lain ‘bermain’ benda yang sama.

“Sampai berapa lama nak begitu, bolehkah mereka bertahan. Macam contoh apa yang pernah terjadi pada saya beberapa bulan lepas mengenai satu video tular.

“Video berkenaan belum pun lagi ditayangkan di televisyen, hanya di sosial media saya dan sudah dipadam. Tapi ada drama lain yang sudah disunting dan ditayangkan dah pun (babak dukung). Ia lepas.

“Kalau macam tu, boleh cakaplah ‘diaorang pun boleh cakap untuk tolak, tapi pilih sedap.’ Kenapa cakap begitu pada saya saja.

“Jadi bila ada yang bercakap sedemikian, saya diam sahajalah. Sebab saya jenis yang hormat pelakon lain. Malah orang cakap teruk pada saya pun, saya boleh hormat pada orang lagi,” katanya.

Dalam pada itu, Zul berkata dia kini mahu fokus di layar perak berbanding drama susulan ada segelintir pihak seakan kurang serius.

Saya ambil keputusan untuk tidak terlalu aktif berlakon drama sebab ada ketikanya mereka yang berada di set tidak begitu serius. Meski tidak semua begitu tetapi ia berlaku.

“Jadi bila saya tengok ‘permainan’ begitu, saya tidak mahu salahkan siapa-siapalah. Jadi saya rasa macam…tak bolehlah. Dah lama dah ‘main game’ ni. Undur diri sekejaplah.

“Apa pun saya bersyukur kerana masih lagi dapat tawaran lakonan selain beberapa projek lain. Saya pun sudah berusia 36 tahun, sudah berlakon bertahun-tahun.

“Sekurang-kurangnya saya saya bertuah kerana ada platform lain yang saya boleh pilih iaitu untuk ke arah filem, naskhah premium dan sebagainya,” katanya.

sumber: rotikaya

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*