Harap Maklum Kepada Semua, Penghantar Makanan Boikot Hantar Makanan Esok

Kempen rider penghantar makanan boikot menghantar makanan selama sehari esok.

SHAH ALAM – Gerakan solidariti penghantar makanan akan melakukan boikot selama sehari esok susulan kadar upah mereka dikurangkan oleh syarikat penyedia perkhidmatan.

Boikot berkenaan dimaklumkan menerusi satu posting yang dimuat naik di akaun twitter #PartTimeKL pada Khamis sebagai tanda solidariti kepada penghantar makanan.

Posting berkenaan menjelaskan penghantar makanan tidak akan beroperasi selama sehari esok (Jumaat).
Kempen rider penghantar makanan boikot menghantar makanan selama sehari esok.

Kempen rider penghantar makanan boikot menghantar makanan selama sehari esok.

“Solidariti untuk rakan-rakan rider frontliner @GrabMY & @foodpanda_my yang akan mogok satu hari esok. Yang mana tak dapat avoid, expect order delay/cancelled,” katanya.

Difahamkan tindakan itu diambil berikutan harga makanan yang dihantar naik tetapi kadar upah penghantaran dikurangkan oleh syarikat penyedia perkhidmatan.

“Dah la makanan anda semakin mahal, fare kami pula makin sedikit,” katanya

sumber: sinarharian

Sehubungan itu, pihak rider juga dikatakan ada membuat beberapa tuntutan dari pihak Yang terlibat, diantaranya, memohon untuk mengurangkan jumlah rider, penambahbaikan aplikasi, penambahan kemudahan untuk setiap rider, contohnya penukaran minyak hitam percuma atau berdiskaun.

Manakala tambahan lainnya, diminta untuk membuang aplikasi cash order kerana dikatakan telah banyak menyusahkan rider dan juga beberapa tuntutan lain.

Apa Pen dapat Anda? Dah Ba.ca, Jangan Lupa Ko.men Dan Share Ya. Terima Kasih. J0m Tekan Like Pa.ge Kami Di Bawah Artikel ni.

PER HAT|AN: Pi.hak kami tidak akan ber.tanggungjawab langsung ke atas komen komen yang di berikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang ter lebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggung jawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga ki.sah ki.sah lain yang menarik dan menghibur kan di bawah ini yang dikongsi kan seperti berikut.

Pelajar SPM Terp4ksa Bawa Adik Ke Sekolah, Cikgu Sanggup Jadi Pengasuh

Profɛsion sebagai guru bukan sekadar mend.idḭk pelajar supaya menjadi manusia berjaya dan berguna kepada masyarẫkat dan negara, malahan lebih daripada itṳ.

Menjadi seorang guru bukanl.ah satu tṳgas yang mudah, kera.na guru diberi aman.ah dan tanggungjawab yang besar untuk mendidik anak bangsa agar dapat membina generasi cemer.lang di masa hadapan.

Malah gurṳ juga sering diibaratkan se.perti lilin yang mem..bakar diri sendiri kerana pengorbẫnan yang sanggup dilakukan hanya untuk memastikan anak murid dapat menḭmba ilmu dengan baik.

Begitu juga dengan baru-baru ini, tṳlar di mɛd.ia sosḭal apabila seorang guru di sebuah sekolah menen.gah sanggṳp menjadi pengasuh untuk menjaga adik kepada pelajarnya yang bakal mendu.dukḭ peperiksaan SPM.

Pelajar Minta Izin
Menerusi vidɛo yang dimṳatnaik oleh cikgu lelaki itu, memakl.umkan bahawa pelajar perempuan tersebut telah meminta izin terlebih dahulu sebelum memb.awa adiknya datang ke sekolah.

Difahẫmkan, pelajar tersebut mengatak.an tiada sesi.apa di rumah untuk menjaga adiknya di rumah.

Pelajar itu juga dikatakan tidak dapat memberikan tum.puan sepenuhnya pada pelajẫran kerana memikirkan keadaan adiknya.

Cikgu ‘Offɛr’ Jadi Pengasuh

Vide0 berdṳrasi selama 8 saat itu telah dik0n.gsikan di TḭkT0k shukranalmasyur, dia yang juga dikenali sebagai Syukran yang merupakan seor.ang guru Bahasa Inggeris dan Geografi.

Cikgu Syukran memb.eritahu tujua.nnya berkongsi vidɛo itu adalah untuk menunjukkan pengorbẫnan seorang kakak yang masih ambil berat tentang ad.iknya walaupun bakal menghadapi peperiksaan besar iaitu Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Dia turut menyifatkan untuk men.jadi seorang guru perlu mem.punyai sikap toleransi kerana pelajar juga berhadapan dengan pelbagai dugaan sehingga ada yang tidak terjangkau dɛk akal.

Walau bagaimanapun, Syukran turut me.minta orang ramai untuk mend0akan pelajarnya itu agar menjadi pelajar yang cemɛrlang dalam SPM.

Pelajar minta izin bawa adik sebab takda yang jaga kat rumah. Lepas tu dalam kelas, kakak tak dapat fokus. Last-last cikgu ambil mengasuh sambil mengajar. Senyap dan behave je baby ni. Doakan pelajar saya cemerlang SPM”, tulisnya.

Menjengah ke ruangan ko.mɛn, rata-rata warga.nɛt men.gucap tahniah atas tindakan yang terp.uji itu dan turut mendoakan guru ini.

Besar Pahala Cikgu

Ramai juga yang kẫgum dengan sikap terpuji dan memuji tindakan yang positif itu.

 

“Besar pahala cikgu.. Kita mudahkan urusan orang lain nescaya Allah mudahkan urusan kita kelak.”

“Terbaik cikgu.. Tak mustahil nanti besar dan berjaya pelaj.ar ni akan sebut nama cikgu sebab antara punca dia berjaya suatu hari nanti..”

“Baiknya cikgu ni. Semoga cikgu diberikan kesihatan yang baik, dimurahkan rezeki cikgu dan sentiasa di dalam rahmat Allah.”

Ada juga yang turut memṳji tindakan pelajar per.empuan itu kerana telah menjadi seorang kakak yang bertanggungjwab.

 

VIDEO:

Sem0ga dijadikan contoh buat ora.ng lain juga dalam membantṳ antara satu sama lain. Tahniah dan terima kasḭh buat guru yang sangat memahami dan membantu.

Tak lupa juga buat pelajar ini semoga dipermu.dahkan segala urusannya dan mencapai kejayaan dalam pelajaran.

sumber: ohinfokini

 

Nenek Ini Tahan Rider Hantar Makanan. Apa Yang Nenek Ni Minta Memang Tak Sampai Hati

RAKYAT Malaysia mem.ang terkenal deng.an sikap pemurah serta saling bantu membantu, malah tab.iat itu dilakukan tanpa mengira kaum dan agama.

Seperti kisah rider penghantar maka.nan yang tu.lar baru-baru ini, yang mana dia sanggup menumpangkan seorang wanita warga emas yang sesat ketika dalam perjalanan melakukan kerjanya.

Menerusi raka.man video itu, Muha.mmad Khuzaimie Lemat berkata dia ditahan wanita berkenaan yang memintanya menghantar pulang ke rumah.

“Daripada tadi dia s.uruh saya han.tar… dah bawa, dia suruh ke depan lagi. Kemudian dia cakap nombor rumah sembilan.

“Aku pagi-pagi ni na.k pergi ke.rja, tapi aunty ni tahan minta tolong hantar dia balik rumah. Sekarang ni aunty sendiri tak tahu rumah dia kat mana.

“Aku rasa bawa dia ke balai poli.s, takut dia sesat sebab dia cakap tak ingat lo.kasi rumah,” ujarnya yang turut fasih berbahasa Mandarin.

VIDEO:

 

Ketika dihub.ungi mStar, anak muda berusia 24 tahun itu memberitahu, dia bertemu dengan wanita ters.ebut ketika dalam perjalanan untuk meneri.ma tem.pahan makanan yang dibuat secara dalam talian di sekitar Bandar Puteri Puchong di Selangor.

Namun belum sempat dia mener.ima tempahan penghantaran berkenaan, dia sudah ditahan oleh wanita itu.

Menceritakan semula situ.asi yang berlaku, uj.arnya yang sudah tiga tahun melakukan perkhidmatan penghantar makanan, pada masa kejadian, wanita tersebut be.rada di tepi jalan bersendirian sebelum tiba-tiba menahan motosikal yang ditunggang.

Aunty cakap kat saya ‘boy, tolo.ng hantar balik… kaki sakit sebab penat jalan, rumah dekat saja’.

“Masa dia cakap tu, memang nam.pak confident sangat. Tapi lepas tumpangkan, dia asyik cakap jalan terus dan rumah nombor sembilan.

“Lorong atau na.ma taman memang dia tak tahu… bila tanya, dia jawab tak ingat. Masa tu baru saya syak yang dia nyanyuk,” ujarnya yang hanya berserah pada na.sib apabila memboncengkan wanita lingkungan 80-an itu tanpa memakai topi keledar.

Lebih tiga tahun menjadi rider penghantar makanan.

Selepas berpusing selama 20 minit di beberapa lagi kawasan taman sekitar, Khuzaimie mengambil keputusan untuk berhenti di tepi jalan dan menghub.ungi balai po.lis.

Dia kemudian menghantar warga emas tersebut ke balai dan memberi keter.angan.

“Ketika di balai, polis menemukan kad pengenalan fotos.tat anak kepada aunty ni. Jadi pihak polis berjaya mendapatkan nombor telefon dan menghubungi warisnya.

“Jadi saya pun temankan au.nty sehin.gga anak dia datang menj.emput sebab bimbang jika dia tiba-tiba keluar dari balai. Waktu tu nampak aunty macam gelisah duduk di dalam, jadi saya ajak dia tunggu kat luar sambil bersembang,” ujarnya yang berasal dari Melaka.

Khuzaimie kemudian dimaklumkan ba.hawa warga emas berkenaan sering keluar rumah dan ini merupakan kejadian kali pertama dibawa ke balai polis.

“Anaknya berusia 45 tahun maklum.kan yang aunty selalu keluar ru.mah dan mereka sekeluarga akan mencarinya di kawasan sekitar.

“Dia juga cakap yang aunty kelu.ar sebab nak cari seorang lagi anak,” katanya lagi.

Bercerita lanjut tentang pengalamannya itu, ujar Khuzaimie, wanita terbabit kelihatan gembira kerana dapat menaiki motosikal..

Malah katanya, dia juga berma.in ‘cak cak’ semasa membonceng seperti seorang kanak-kanak.

Terdahulu, video perkongsiannya dit.onton hampir 500,000 selepas tujuh jam dimuatnaik ke aplikasi TikTok.

Warganet yang menonton memuji tindakan dan keprihatinan Khuzaimie kerana membantu warga emas terbabit walaupun belum menerima tempahan pesanan selain terkejut kerana dia turut fasih berbahasa Mandarin.

Sumber : MSTAR ONLINE via rentasmalaysia

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut: