Memang Selalu Kelakar Ustaz Azhar Idrusni. Jawab Kenapa Buat Korban Kat Minah Salleh

Umat Islam di negara ini men.yambut Hari Raya Aidiladha, sema.lam secara sederhana dengan ibadah korban dibenarkan tanpa sekatan ter­tentu pada tahun ini selepas lebih banyak kelongg.aran diberikan dalam peralihan endem.ik Covid-19.

Masjid dan surau di seluruh negara menjadi tumpuan untuk menunaikan solat sunat Aidil.adha dengan pematuhan kawalan kendiri tanpa had bilangan jemaah termasuk warga asing.

Antara perkara sunat yang digalakkan bagi orang yang hen.dak berkorban ialah memilih binatang korban yang besar dan terbaik. Diriway.atkan kelebihannya, haiwan k.orban itu akan menjadi tunggangannya untuk melintas titian sirat di akhirat kelak. Ini berdasarkan hadis: “Besarka.nlah binatang korban kamu sekalian kerana sesungguhnya ia adalah tunggangan kamu sekalian di atas titian sirat.”

Hadis ini masyhur disebut.kan dalam sebahagian kitab fiqah mazhab Syafii dan lain-lain. Antara yang menyebutkannya ialah Imam al-Haramain al-Juwaini dalam kitab al-Nihayah, diikuti kemudian oleh Imam al-Ghazali dalam kitab al-Wasit dan Imam ar-Rafie dalam kitab al-Aziz.

Ustaz Azhar Idrus Jawab Soalan Dari Minah Salleh

Baru baru ini tul.ar di media sosial tentang beb.erapa orang pelanco.ng dari Amerika Syarikat telah hadir ketika upacara korban.

Ketika waktu itu Ustaz Azhar Idrus berada disitu dan pelancong tersebut bertan.yakan soalan tentang korban.

Netizen puji dengan cara Ustaz Azhar Idrus menjelaskan maksud sebenar kor.ban dalam bahasa English.

Video:

 

Sumber : HMETRO ONLINE / USTAZ AZHAR IDRUS (YOUTUBE). via awattsheikh

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.