Anak Murid Makan Atas Lantai Kotor, VIP Makan Atas Meja. Presiden Persatuan Ikatan Guru-Guru Muslim Tampil Beri Kenyataan Ini

Jabatan Pendidikan Negeri (JPN) diminta menjalankan siasatan berhubung kejadian sekumpulan murid sebuah sekolah duduk dan makan di lantai yang tular di media sosial.

Presiden Persatuan Ikatan Guru-Guru Muslim Malaysia (i-Guru), Mohd Azizee Hasan berkata, siasatan perlu dilakukan bagi mengetahui kebenaran dan mengelak tanggapan serta persepsi negatif oleh pelbagai pihak.

“Jika benar berlaku, ia amat dikesalkan dan tidak sepatutnya terjadi. Mungkin pihak sekolah boleh menyediakan alas tikar untuk murid-murid duduk bersila supaya nampak tertib serta enak dipandang.

“Selain itu, pihak sekolah juga sepatutnya menyediakan tempat makan yang sesuai dan bersih kepada murid, malah tak wajar diperlakukan sebegitu terutama ketika sambutan Hari Guru sedangkan tetamu kenamaan disediakan meja makan khusus,” katanya kepada Harian Metro.

Terdahulu, tular di media sosial beberapa gambar menunjukkan sekumpulan murid bersila di lantai sambil makan dipercayai ketika sambutan Hari Guru berdasarkan kain rentang yang terpapar dalam gambar berkenaan.

Turut tular gambar seorang lelaki menyerahkan sampul duit raya kepada murid serta gambar guru duduk di kerusi bersama meja makan berhias yang dikatakan berlaku dalam majlis sama sehingga mengundang kemarahan warganet.

Rata-rata warganet menyuarakan rasa tidak puas hati kerana membiarkan murid duduk di lantai tanpa alas dan menganggap kejadian itu tidak beradab.

Mohd Azizee berkata, pengurusan sekolah perlu cakna hal berkaitan kebersihan supaya sekolah menjadi tempat selamat dan bersih.

Katanya, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) pula sewajarnya membantu menaik taraf lantai kantin yang sudah uzur dengan yang baru dan memenuhi piawaian ditetapkan.

Sumber: HMETRO ONLINE

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*