Ramai Yang Keliru Kenapa Raya Awal Sehari. Mufti KL Tampil Perjelaskan Sebab Sebenar Kenapa Malaysia Tidak Raya Hari Selasa Tapi Hari Isnin

Salah satu daripada 29 lokasi cerapan anak bulan telah mengesahkan kenampakan anak bulan Syawal, sekali gus menyebabkan 1 Syawal diisytiharkan pada 2 Mei 2022.

Mufti Wilayah Persekutuan, Datuk Dr Luqman Abdullah berkata cuaca yang cerah serta tiada sebarang halangan telah memungkinkan anak bulan Syawal dilihat di negara ini.

“Pada kali ini agak berlainan daripada kebiasaan sebenarnya kerana salah satu lokasi daripada 29 lokasi yang diwartakan untuk mencerap anak bulan telah melaporkan kenampakan anak bulan.

“Jadi dengan kenampakan anak bulan tersebut, maka Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja telah isytiharkan 2 Mei esok adalah 1 Syawal, bererti ia tidak selaras dengan apa yang telah dijangkakan sebenarnya.

Salah satu lokasi mencerap nampak anak bulan - Mufti Wilayah

“Bagi kami di Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan juga selaku Pengerusi Jawatankuasa Melihat Anak Bulan, kita bergantung kepada laporan daripada pihak-pihak yang mencerap,” katanya kepada media di Menara Kuala Lumpur hari ini.

Beliau sebelum itu hadir bagi proses melihat anak bulan Syawal yang turut disertai daripada pakar falak, alim ulamak, pegawai falak yang berkemahiran serta Jabatan Ukur dan Pemetaan Malaysia (JUPEM).

Ditanya berkenaan kekeliruan yang berlaku dalam isu pencerapan anak bulan, Luqman berkata kekeliruan mungkin wujud disebabkan kriteria baharu yang ditetapkan.

“Keyakinan kepada kriteria baharu yang ditetapkan oleh negara kita oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) dan Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam (MKI), kita menerima pakai menentukan Rukyah dengan 3 darjah menegak dan 6.4 darjah melengkung.

“Berasas kepada kriteria tersebut, maka dari segi kiraan anak bulan, agak sukar untuk ia dilihat tetapi kemungkinan tetap ada.

Kenapa Raya 2 Mei? Mufti Wilayah Persekutuan beri penjelasan | Astro Awani

“Jadi, apa yang belaku pada hari ini, kemungkinan itu telah menampakkan kepada kita bahawasanya bila langit cerah dan tiada sebarang halangan untuk mencerap, maka anak bulan boleh dilihat walaupun dari segi kriteria ia tidak mungkin.

“Jadi, dengan umur anak bulan 15 jam lebih itu, ia sebenarnya telah memberi satu kemungkinan untuk berlaku kenampakan anak bulan walaupun kriteria tidak menyokong tentang data itu,” jelasnya.

Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Tan Sri Syed Danial Syed Ahmad hari ini mengumumkan 1 Syawal ditetapkan pada 2 Mei 2022, Isnin.

Sumber : ASTRO AWANI

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*