Selepas Setahun Lebih Tiada Kes, Tiba Tiba Ada Kes Positif Tetapi Kes Import. Ini Tindakan Pantas Kerajaan Brunei Untuk Kawal

Kerajaan Brunei menangguhkan semua kemasukan individu dari Indonesia bermula kelmarin berikutan lonjakan kes Covid-19 di republik itu, lapor agensi berita Xinhua semalam.

Menurut Pejabat Perdana Menteri Brunei (PMO), berikutan situasi COVID-19 yang semakin buruk di Indonesia, kelulusan untuk kemasukan warga asing yang berangkat dari atau melalui Indonesia, ditangguhkan sehingga diberitahu kelak.

Arahan ini turut berkuatkuasa ke atas perjalanan masuk semua warganegara asing yang berangkat dari atau melalui mana-mana lapangan terbang di Indonesia (penerbangan terus) atau melakukan perjalanan dari Indonesia ke Brunei melalui transit di lapangan terbang lain.

PMO turut menambah bahawa penangguhan sementara itu juga dikenakan ke atas warga negara asing yang telah mendapat persetujuan untuk memasuki Brunei dari Indonesia.

Kelmarin, Indonesia mencatatkan 34,257 kes Covid-19 dan 1,338 kema.tian baharu, kata kementerian kesihatan negara itu.

Selepas mencatat lapan kes yang diimport dari Indonesia pada Ahad lalu, Brunei melaporkan 14 kes Covid-19 yang disahkan dari Indonesia sekali gus menjadikan jumlah kes nasional menjadi 305.

Menurut Kementerian Kesihatan Brunei, kes baharu itu melibatkan warganegara Indonesia yang tiba melalui Singapura pada 12 Julai lepas.

Tiga daripada 14 kes tersebut mempunyai tanda-tanda jangkitan, termasuk selesema dan demam sebelum atau selepas ketibaan mereka, sementara 11 kes lain tidak menunjukkan sebarang simptom.

Siasatan dan mengesahkan tidak ada kontak rapat untuk kes-kes tersebut. Semua pesakit dikesan ketika mereka menjalani proses kuarantin wajib di Pusat Pengasingan Nasional bersama 27 pesakit aktif lain, yang mana semua mereka berada dalam keadaan stabil. – Agensi

Sumber : Kosmo Online

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*