(Video) Gaji Memang Rendah Sekarang Siap Kena Potong, Kami Dah Lebih Bawah Dari B40

Bagaikan jatuh ditimpa tangga, begitulah nasib yang menimpa kira-kira 50,000 pekerja pembersihan sekolah di seluruh negara berdepan kehilangan pendapatan apabila gaji mereka bakal dipotong sehingga 40 peratus sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ketika ini.

Petugas sektor perkhidmatan perlu itu mendakwa mereka menjadi mangsa keadaan, apabila Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengeluarkan Prosedur Operasi Standard (SOP) yang berbeza dengan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

MGF01072021_PEKERJAPEMBERSIHAN07

Berdasarkan SOP MKN, sektor pembersihan dibenarkan beroperasi sepenuhnya dengan syarat ketat, sedangkan KPM pula menetapkan hanya 60 peratus sahaja boleh bekerja pada hari bekerja.

SOP yang berbeza-beza ini menyebabkan pekerja pembersihan itu terpaksa bertugas secara bergilir dan bayaran dibuat berdasarkan jumlah waktu bekerja.

Tinjauan MalaysiaGazette di sebuah sekolah kebangsaan di sekitar Selangor hari ini mendapati, pekerja pembersihan terpaksa bertugas dalam jumlah kecil sedangkan keluasan sekolah mencecah sehingga 20 ekar.

MGF01072021_PEKERJAPEMBERSIHAN22

Menurut salah seorang pekerja pembersihan, Nor Lizah Othman, 52, dia menyifatkan tindakan KPM menghadkan jumlah pekerja hingga menjejaskan gaji mereka sebagai tidak adil dan tidak berperikemanusiaan.

“Kami ini B40 (pendapatan rendah), sudah gaji kami kecil, lepas itu kena potong pula, banyak bukan sikit.

“Kalau 40 peratus, gaji kami RM1,200 lepas tolak tinggal RM720, itu belum tolak KWSP dan Perkeso.

Video:

Sumber : Malaysia Gazette

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*