Ameng Banyak Kali Tolak Tawaran Sebab Bayaran Tak Masuk Akal. Dia Dedahkan Berapa Paling Murah Pernah Dia Ditawar

“Ada yang nak bayar RM150 saja. Paling teruk RM100 pun ada!” kata penyanyi Ameng yang kecewa dengan segelintir penganjur yang menawarkan harga murah untuk persembahan artis.

Penyanyi kumpulan Spring ini berkata, mereka menggunakan alasan penularan Covid-19 dan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) sebagai alasan berbuat demikian.

“Memang tak dinafikan harga untuk persembahan sekarang agak merudum hingga penganjur nak bagi bayaran sagu hati yang sangat tak munasabah.

“Paling tak logik, sebuah agensi kerajaan mahu menganjur majlis Makan Malam Tahunan seluruh zon di selatan tanah air, tapi nak bayar RM500 saja. Bayangkan sampai begini sekali mereka sanggup. Namun saya tak salahkan mereka kerana ada juga artis yang sanggup ambil bayaran sebanyak itu,” katanya ketika ditemui di majlis D’Haja Private Hi Tea Reward Premium Stockists & Agents 2021, baru-baru ini.

Menurut Ameng, artis yang kurang mendapat tawaran, tiada pilihan sehingga terpaksa menerima berapa saja harga yang ditawarkan.

“Secara tidak langsung, artis ini sendiri yang mengajar pihak terbabit yang anggap semua artis sama dan mudah setuju dengan tawaran mereka.

“Dalam hal ini, saya beruntung kerana kenal dengan pemilik D’Haja. Saya terbabit dengan program anjuran mereka di seluruh negara. Mereka langsung tak pertikai harga yang saya letakkan. Nampak yang dia sangat menghormati golongan artis,” katanya.

AMENG. FOTO arkib NSTP

Selain itu, Ameng turut memaklumkan ada juga syarikat produksi yang cuba menggunakan artis apabila menawarkan harga rendah untuk penggambaran.

“Bayangkan program mengenai diari kehidupan iaitu satu tajuk yang besar dan tayangan selama satu jam pula.

“Penggambaran mengambil masa sehari suntuk tapi bayaran cuma RM1,000 dan ia sangat tak berbaloi. Saya memang tolak tawaran itu, tapi yang tak seronoknya mereka akan anggap saya pula yang ‘demand’,” katanya.

Ameng berkata, dia akan meneliti terlebih dulu bentuk persembahan dan bayaran sebelum memberikan persetujuan.

“Sekiranya program untuk anak yatim atau nak kutip dana saya boleh faham, tetapi kalau buat acara yang besar dan bayaran untuk penyanyi murah memang ia sesuatu yang tak wajar.

“Semua orang tahu, kalau acara besar pasti bajetnya pun besar. Jadi, takkan nak bayar murah kepada penyanyi,” katanya.

Sumber : HMETRO ONLINE

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*