Selepas Cikgu ‘Baling’ Budak Dibebaskan Polis, Ini Yang Terjadi Kepada Taska Tersebut

Tadika swasta di Jalan Kebun, Klang yang tular ekoran seorang guru ᴍᴇɴᴄᴀᴍᴘᴀᴋᴋᴀɴ salah seorang anak muridnya di dalam kelas telah dikunci oleh Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

Namun tidak dapat dipastikan bila tindakan itu telah diambil oleh MBSA dan tempoh penutupannya.

Melalui tinjauan yang dilakukan oleh krew TV Al-hijrah siang tadi di seluruh kawasan tadika terbabit telah dipagar dengan pita ʟᴀʀᴀɴɢᴀɴ memasuki kawasan tadika berkenaan.

Usaha krew TV Al-Hijrah untuk mendapatkan reaksi Pengetua tadika dan perakam video berkenaan juga tidak berjaya.

Kau Ingat Anak Patung Ke?' – Netizen 'Naik Angin' Cikgu Tadika Campak Pelajar Ke Lantai

Sementara itu Menteri Pendidikan Dr. Radzi Jidin memaklumkan perkara berkenaan dibawah tindakan Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM).

Kelmarin tular di media sosial video berdurasi 10 saat dan mencetuskan ᴋᴇᴍᴀʀᴀʜᴀɴ orang awam yang memaparkan seorang guru wanita mengangkat sebelum ᴍᴇɴᴄᴀᴍᴘᴀᴋᴋᴀɴ seorang murid lelaki sambil disaksikan sendiri murid-murid yang lain.

Kejadian tersebut dipercayai berlaku pada minggu lalu ketika sesi pembelajaran di tadika swasta tersebut.

Pihak sekolah telah mengambil tindakan terhadap guru berkenaan. Serta pihak polis juga telah mengambil keterangan guru terbabit sebelum dibebaskan dengan jaminan polis semalam.

Reaksi orang ramai selepas sekolah dikunci

ᴋʀᴏɴᴏʟᴏɢɪ kejadian sebenar jika mengikut susunannya:

Video viral berdurasi 10 saat itu dirakam oleh guru praktikal bagi tujuan laporan untuk dihantar kepada pihak universiti. Dan dikatakan guru praktikal itu tidak menyedari kejadian itu turut dirakam lensanya.

Adegan ᴋᴇᴋᴀꜱᴀʀᴀɴ yang berlaku kepada murid lelaki itu disedari oleh tunang kepada guru praktikal berkenaan yang kemudian bertindak memuat naik klip video pendek itu di media sosial dan seterusnya viral sehingga ᴍᴇɴɢᴜɴᴅᴀɴɢ pelbagai reaksi ɴᴇᴛɪᴢᴇɴ.

Menyedari video yang ᴍᴇᴍʙᴀʙɪᴛ guru wanita (tetap) viral di media sosial, pihak pusat pendidikan telah bertindak memberhentikan guru praktikal serta-merta.

Ibu kepada murid yang ᴅɪᴋᴀꜱᴀʀɪ juga telah membuat laporan polis. Bertindak di atas laporan itu, polis telah memanggil guru wanita terbabit untuk memberi keterangan bagi membantu ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ.

Bagaimanapun, menurut satu sumber, guru wanita itu ᴍᴇɴᴀꜰɪᴋᴀɴ ᴅᴀᴋᴡᴀᴀɴ tersebut dan mengatakan apa yang berlaku dalam video tersebut hanyalah sekadar lakonan.

Polis kini sedang menjalankan ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ mengikut ꜱᴇᴋꜱʏᴇɴ 31 (1) ᴀᴋᴛᴀ ᴋᴀɴᴀᴋ-ᴋᴀɴᴀᴋ.

Bapa kepada salah seorang murid yang dihantar ke pusat pendidikan tersebut (cawangan lain), Sheikh Al Fariq berjumpa dengan pihak pengetua untuk meminta penjelasan. Pengetua wanita itu menjelaskan, tindakan telah diambil termasuk membuat laporan polis.

“Cikgu itu akan diambil ᴛɪɴᴅᴀᴋᴀɴ sewajarnya dan akan diberhentikan kerja serta-merta dan report polis telah dibuat,” tulisnya tetapi tidak menyatakan sama ada guru tetap atau guru praktikal yang diberhentikan.

Orang ramai masih menunggu keputusan ꜱɪᴀꜱᴀᴛᴀɴ pihak polis berhubung kes tersebut. Rata-rata berharap guru wanita itu dikenakan ᴛɪɴᴅᴀᴋᴀɴ kerana perbuatannya bukan sahaja tidak boleh diterima, tetapi juga ᴍᴇᴍᴀʟᴜᴋᴀɴ imej guru.

Sumber : TV Alhijrah via Papan Kekunci

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*