Pengurusan Kondominium Di Ampang Beri Sam4n Pada Kanak Kanak 1 Tahun. Menteri Ismail Sabri Beritahu Boleh Ke Sam4n (Video)

Dalam musim pandemik COVID 19, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah menetapkan prosedur standard operasi (SOP) dengan mewajibkan orang ramai untuk memakai pelitup muka di tempat awam yang sesak dan ramai orang.

Walau bagaimanapun, SOP ini tidak terpakai kepada kanak-kanak dibawah umur 2 tahun kerana dikhuatiri ia akan membuatkan mereka lemas.

Tapi lain pula yang berlaku kepada kanak-kanak berusia 1 tahun ini, apabila dia dikenakan penalti kerana tidak memakai mask di dalam lif.

Menerusi perkongsian Facebook Info Roadblock JPJ/POLIS, ibu bapa kepada kanak-kanak tersebut berang dengan tindakan pengurusan sebuah kondomimiun di Ampang, Selangor apabila anak mereka yang dibawah umur 2 tahun dikenakan sam4n sebanyak RM100 kerana tidak memakai mask.

Terkejut menerima saman tersebut, ibu bapa budak berkenaan kemudian menghubungi pihak pengurusan menerusi WhatsApp.

Apabila mereka menjelaskan bahawa anak mereka tidak sepatutnya dikenakan denda kerana masih di bawah 2 tahun, pihak yang bertugas seperti tak memahami pula dengan SOP yang ditetapkan MKN dan KKM. Alahai…

MENTERI ISMAIL SABRI JELASKAN SEGALANYA

Malaysiakini - Ismail Sabri: SOP change doesn't mean flip-flop

Hari ini dalam sidang media MKN soalan berkenaan saman daripada pihak pengurusan kondominium diajukan kepada Menteri Ismail Sabri.

Menurut beliau, pihak pengurusan kondominium Ampang tersebut tiada kuasa untuk mengeluarkan saman RM100 kepada kanak kanak usia 1 tahun tersebut.

Kuasa mengeluarkan kompaun hanyalah pada pihak KKM dan pihak yang telah diperturunkan amanah.

Selain pada itu tiada siapa boleh keluarkan kompaun. Kompaun bagi kesalahan Akta 342 ????? boleh dikeluar oleh KKM dan PDRM.

Video (Lihat minit 22:50)

Artikel By: AwatttSyeikhh Network

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*