Umur 31 Tahun Positif Covid Dan Nafas Tercungap Cungap. Dia Tiada Sakit Cuma Dia Merokok, Sebelum ‘Ditidurkan’ Ini Permintaan Terakhir Dia

Peningkatan kes Covid-19 secara mendadak sejak kebelakangan ini, ternyata membimbangkan ramai. Wab4k ini boleh menj4ngkiti sesiapa sahaja tanpa mengira usia.

Namun begitu, mereka yang berisiko akan lebih mudah dj4ngkiti sekaligus membawa kepada komplikasi dan kem4tian akibat jangkitan Covid-19.

Menerusi perkongsian oleh Public Health Malaysia, kisah pesakit Covid-19 yang tidak mempunyai penyakit selain mer0kok mungkin boleh membuka mata individu di luar sana.

Ini kerana perok0k juga mempunyai ris1ko untuk dij4ngkiti Covid-19 kerana berdasarkan kajian menunjukkan paru paru perokok mempunyai resept0r ACE2 yang lebih banyak berbanding bukan perok0k.

Reseptor ACE 2 ini merupakan TAPAK bagi v1rus korona di mana risiko perokok untuk dij4ngkiti v1rus lebih tinggi berbanding bukan per0kok.

“Doktor, kita ada terima satu lagi rujukan kes S.A.R.I (Severe Acute Resp1ratory Infect1on) , paru paru sebelah kiri bawa telah coll4pse, paru paru kanan telah penuh dengan j4ngkitan, oksigen hanya 67%”

“Pesakit ini muda, baru 31 tahun, tak ada penyakit lain kecuali MEROKOK” Ujian pantas RTK Ag dilakukan… sudah terang lagi bersuluh, memang confirm POSITIF Covid.

Pesakit tersebut sudah tercungap cungap bagaikan tidak cukup nafas. Bila bila masa sahaja dia boleh blackout. Tiada pilihan lain, doktor perlu beri bantuan pernafasan.

Permintaan terakhir pesakit, untuk membuat satu panggilan telefon video call dengan keluarga sebelum beliau direhatkan. Dalam Video call tu ada ibu bapanya, anak isteri dan adik beradik.

Tak sanggup dengar raungan tangisan ahli keluarga. Kami yang mendengar perbualan tersbeut turut sama sama sebak. Pesakit tidak dapat berkata apa apa, hanya memberi isyararat mata dengan air mata berlinangan.

Selepas perbualan ditamatkan, pesakit diberi bantuan pernafasan dan dihantar terus ke I.C.U. Dalam poket seluarnya masih ada kotak rokok yang berbaki.

Semoga pesakit terus kuat untuk melawan dan berjuang.

Tuan tuan, kajian menunjukkan paru paru per0kok mempunyai reseptor ACE2 yang lebih banyak berbanding bukan perokok.

Reseptor ACE 2 ini merupakan TAPAK bagi virus korona. Risiko perokok untuk dijangkiti virus korona adalah lebih tinggi berbanding bukan perokok.

Mereka lebih berisiko untuk dapat covid tahap 5 & 5 dan risiko kem4tian juga meningkat.

Tuan tuan, inilah masa terbaik untuk berhenti merokok.

Sumber: Public Health Malaysia via Siakap Keli

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*