Pengacara TV Indonesia Ini Buat Sesuatu Yang Pelik Dengan Temuramah Kerusi Kosong Secara Siaran Langsung

Rancangan televisyen bual bicara berjudul Mata Najwa merupakan antara yang sering ditunggu-tunggu oleh penonton Indonesia. Dalam program ini, pengacara akan mengupas isu- isu semasa dalam negara bersama tetamu undangan. Antara yang menjadi topik hangat perbincangan adalah Covid-19 yang melanda dunia hari ini.

Namun, sehingga ke hari ini Menteri Kesihatan Terawan Agus Putranto tidak pernah hadir ke program tersebut sehingga hos rancangan Mata Najwa iaitu Najwa Shihab membuat episod khas berjudul #MataNajwaMenantiTerawan yang kemudian disiarkan di saluran Youtube Najwa Shihab pada Isnin lalu.

Temu bual kerusi kosong

Dalam program tersebut, Najwa terpaksa menemubual kerusi kosong yang sepatutnya dimiliki oleh Terawan. Terawan enggan menghadiri undangan untuk hadir sebagai panel dalam rancangan Mata Najwa yang dihoskan oleh Najwa Shihab. Oleh kerana Najwa Shihab telah banyak kali mengundang Terawan dan dia tidak pernah hadir, Najwa sengaja dilihat bual bicara dengan kerusi kosong.

Dengan pemandangan seolah-olah Menteri Terawan berada di depannya, Najwa kemudian mengemukakan pelbagai pertanyaan di kerusi kosong di hadapannya.

Wabak ini masih belum reda dan tidak dapat dikendalikan. Oleh itu, kami menjemput Menteri Kesihatan Terawan Agus Putranto. Tentu saja tidak ada tokoh yang lebih tepat untuk berbicara kepada kami dan orang ramai untuk menjelaskan keadaan sebenar dan sejauh mana negara menanganinya.

Memulakan bual bicara tersebut, Najwa dilihat seperti sedang menyindir dalam program tersebut. Malah menurut Najwa, Terawan harus menjadi tokoh yang paling agresif memperjuangkan kepentingan kesihatan demi keselamatan negara.

Mata Najwa Menanti Terawan

Selagi kedudukan Menteri Kesihatan masih di tangannya, tanggungjawab tidak dapat dipisahkan dari bahunya.

Dalam bual bicara berkenaan, Nana Shihab merasakan Menteri Kesihatan sepatutnya mengundurkan diri dari kedudukan mereka kerana mereka merasa telah gagal menangani Covid-19. Malah, Menteri Kesihatan di negara-negara seperti New Zealand, Czech, Poland, Brazil, Chile, Pakistan, Israel dan Kanada yang gagal mengawal pandemik ini turut undur diri.

Pertanyaan saya adalah, adakah negara kita lebih baik menangani masalah Covid-19 ini daripada negara-negara yang Menteri Kesihatannya telah berundur diri?

Orang ramai terus meminta petisyen untuk meminta Terawan berbesar hati untuk secara sukarela melepaskan jawatannya sebagai Menteri Kesihatan.

Letak jawatan

Sumber : Mazzini via Oh Bulan

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*