Ketika Ditemubual Wartawan Tentang Apa Terjadi, Tiba Tiba Gabenor Beirut Ini Menangis

Dunia digemparkan dengan dua letvpan kuat yang menggegarkan B3irut, Lubn4n pada Selasa sehingga mengakibatkan berpuluh individu terbvnvh manakala lebih 4,000 ced4ra, setakat ini.

Tiada kata yang mampu diucapkan oleh Gabenor Beirut, Marwan Abboud ketika melihat bandar tersebut h4ncur mvsnah disebabkan letvpan dahsy4t tersebut yang berlaku di sebuah pelabuhan berdekatan ibu kota Lebanon itu.

Letvpan yang berlaku pada jam 6 petang waktu tempatan di Beirut, Lubnan benar-benar menggemparkan dunia. Video letvpan tersebut yang begitu dasy4t telah tersebar meluas di media sosial.

Menurut laporan awal, letvpan tersebut berlaku di gedung bunga api di pelabuhan dan sudah mengakibatkan puluhan ny4wa terkorkoban serta ribuan lagi terc3dera.

Temuramah gabenor Beirut

Susulan daripada hal tersebut, Gabenor Beirut, Marwan Abboud telah mengulas mengenai kejadian itu selepas ditemubual oleh pihak wartawan.

Apa yang menyebakkan ialah Marwan tidak dapat menahan air mata setiap kali ditanya berkenaan letvpan tersebut.

Menerusi perkongsian video yang tular di Twitter, kelihatan Marwan Abboud hanya menangis setiap kali apabila mengenangkan kemusn4han yang berlaku dan kem4tian yang terjadi di Beirut ketika ini.

Harap kami kekal kuat

Dalam temubual tersebut, Gabenor Beirut telah menjawab soalan dengan jawapan yang sangat hiba unutk didengar sebelum dia terus menangis mengenangkan apa yang berlaku kepada kota tersebut.

“Kita perlu kekal kuat tetapi ini terlalu banyak untuk ditangani oleh satu populasi. Tahan saja. Kami kuat, kami perlu kekal kuat.”

Wartawan: “Apakah fakta?”

Marwan: “Saya tidak mempunyai fakta, hanya bencana ini di hadapan saya.”

Letvpan dipercayai berlaku di pelabuhan bukan sahaja mengakibatkan kemusn4han di kawasan itu, impaknya menyebabkan keros4kan pada beberapa bangunan lain yang terletak beberapa kilometer dari lokasi letupan itu.

Letvpan kedua menyebabkan bola api ke udara yang turut menggegarkan bandar, menyebabkan pecahan tingkap tersebar ke beberapa kilometer yang turut dirasai sehingga ke Cyprus yang terletak kira-kira 200 kilometer dari lokasi kejadian.

Letvpan besar sehingga menunjukkan pembentukan awan cendawan turut mengingatkan masyarakat dunia terhadap peristiwa pengeb0m4n Hir0shima dan Nag4saki yang berlaku pada 6 dan 9 Ogos 1945 iaitu 75 tahun selepas serangan nukl34r itu oleh Amerika Syarikat (AS) terhadap Jepun ketika penghujung Per4ng Dunia Kedua.

Sumber : BorakDaily/ODISI

Be the first to comment on "Ketika Ditemubual Wartawan Tentang Apa Terjadi, Tiba Tiba Gabenor Beirut Ini Menangis"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*