Hari Pertama Tadika Dibuka, Ibu Bapa Sudah Luahkan Rasa Tidak Puas Hati Kenapa Bayaran Yuran Naik

KUALA LUMPUR: Hari pertama taman didikan kanak-kanak (Tadika) beroperasi hari ini, mengundang kejutan apabila ibu bapa dimaklumkan kadar yuran dikenakan dinaikkan antara 10 hingga 15 peratus.

Rata-rata ibu bapa mengaku terbeban dengan kenaikan yuran antara RM50 hingga RM100 itu, terutama yang menghantar lebih daripada seorang anak ke Tadika.

Alasan kenaikan yuran diberikan pengusaha berikutan kos meningkat kesan pematuhan prosedur operasi standard (SOP), selain jumlah pelajar yang semakin berkurangan.

Ibu kepada dua anak, Nor Azma Muhamat Laila, 33, mengakui terkesan dengan kenaikan itu, apatah lagi bakal kehilangan pekerjaan selepas dimaklumkan antara kakitangan yang akan dilepaskan oleh syarikatnya hujung bulan ini.

KENAIKAN yuran Tadika menyebabkan kos ditanggung ibu bapa meningkat terutama jika menghantar lebih seorang anak. - Foto hiasan

“Pihak Tadika naikkan yuran sebanyak RM70 iaitu daripada RM500 kepada RM570 dan saya terpaksa menanggung kos tambahan RM140 untuk dua anak saya. Alasan diberikan ialah pematuhan SOP.

“Adalah tidak wajar untuk ibu bapa menanggung sepenuhnya kos pematuhan SOP ini. Kita masih boleh terima jika kenaikan itu wajar, iaitu sekitar RM30,” katanya.

Perunding, Badrul Alias, 38, pula mengalami situasi apabila terpaksa menanggung tambahan yuran tadika anaknya sebanyak RM50, iaitu daripada RM330 kepada RM380 bermula bulan ini.

Katanya, ia membebankan bagi diri yang baru sahaja berhenti kerja dan cuba memulakan perniagaan dalam tempoh PKP.

“Ia tidak wajar kerana walaupun Tadika terkesan dengan pengurangan jumlah pelajar, mereka turut menerima pelbagai bantuan kerajaan seperti dana pengekalan pekerja, geran dan pengecualian cukai,” katanya.

Guru, Norhafizah Mustafa, 33, pula berdepan kenaikan yuran Tadika anaknya sebanyak RM50 sebulan, namun bersyukur ia tidak terlalu tinggi memandangkan dia dan suaminya masih bekerja dan tidak dipotong gaji dalam tempoh PKP.

“Untuk keluarga saya ia belum membebankan, namun ada keluarga terpaksa berhenti menghantar anak ke Tadika kerana tidak mampu menanggung kenaikan yuran,” katanya.

Sementara itu, Naib Pengerusi Persatuan Tadika Islam Malaysia (PERTIM), Zaharah Awang, mengakui beberapa Tadika terpaksa menaikkan kadar yuran bermula bulan ini kerana beberapa SOP digariskan membabitkan pertambahan perbelanjaan.

Ibu bapa, murid prasekolah, tadika dan taska patuhi SOP ketat ...

Jelasnya, kenaikan yuran bukan untuk mengaut keuntungan, sebaliknya kebanyakan pengusaha hanya mendapat pulangan ‘cukup makan’ untuk membayar gaji guru dan kos sewa premis.

“PERTIM tiada kuasa mencadangkan kepada pengusaha mengenai kenaikan atau penurunan yuran, namun ibu bapa perlu faham bahawa memang ada pertambahan kos yang ditanggung pihak Tadika.

“Antaranya seperti kos membeli cecair pencuci tangan, termometer, sanitasi tadika, pelitup dan pelindung muka, selain pertambahan bil air dan sebagainya.

“Bilangan kanak-kanak juga mengecil kerana pengusaha perlu patuhi penjarakan sosial, menyebabkan jumlah yuran yang dikumpul berkurangan berbanding sebelum PKP

“Disebabkan itu, wajar untuk pengusaha menetapkan sedikit kenaikan yuran dan saya berharap ibu bapa dapat memahami kesulitan dialami pihak Tadika,” katanya memaklumkan kenaikan bergantung jumlah pelajar di Tadika.

Pengerusi Persatuan Tadika Malaysia (PTM), Eveleen Khoo, pula memaklumkan belum menerima maklumat kenaikan yuran daripada ibu bapa atau Tadika, namun mengakui wujud peningkatan kos ditanggung pengusaha.

Katanya, selain pembelian pelitup muka dan cecair pembasmi kuman, pihak tadika juga perlu menyediakan makanan sendiri kepada kanak-kanak kerana SOP tidak membenarkan mereka membawa makanan daripada rumah.

“Melainkan ada aturan tertentu, maka pihak Tadika terpaksa menaikkan yuran untuk penyediaan makanan. Jika Tadika memang menyediakan makanan sebelum ini, maka mereka tidak boleh naikkan yuran untuk perkara ini,” katanya.

Sumber : BHARIAN ONLINE

Be the first to comment on "Hari Pertama Tadika Dibuka, Ibu Bapa Sudah Luahkan Rasa Tidak Puas Hati Kenapa Bayaran Yuran Naik"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*