Isteri Menangis Lihat Suami Digari Ditangkap Polis. Apa Yang Terjadi Memang Boleh Buat Ramai Sebak

WANITA baru habis pantang terkejut apabila suaminya ditahan polis kerana terbabit dengan da-dah di Langkawi, semalam.

Wanita berusia 28 tahun itu menangis kerana ketika serbuan 12 tengah hari itu, dia bersama suami dan tiga anaknya berusia tiga bulan hingga enam tahun bersiap untuk ke klinik.

Dia merayu supaya suaminya dibebaskan kerana bimbang terpaksa menjaga anak-anaknya seorang diri disebabkan tidak bekerja selain tidak mampu membayar sewa rumah serta membeli susu anak.

Lebih meruntun hati apabila dua daripada anaknya berusia lima dan enam tahun turut terkejut melihat bapa mereka ditahan polis dengan tangan bergari. Namun, bapa tiga anak itu diberi peluang mencium anak-anak dan isterinya sebelum dibawa ke balai.

Lelaki berusia 28 tahun itu memberi alasan terpaksa mengambil da-dah jenis sya-bu sejak Mac lalu untuk memberi tenaga ketika menangkap ikan di laut selain menghilangkan rasa mengantuk.

Katanya, dia pada mulanya mahu mencuba selepas rakannya yang juga nelayan menyuruh dia cuba sebelum ketagih.

“Saya guna duit hasil menangkap ikan untuk beli da-dah daripada ejen yang masuk ke kawasan ini atau beli melalui rakan ketika di laut.

“Saya keluar menangkap ikan sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) selepas hilang pekerjaan dan bekerja sebagai tukang baiki tangki air di kawasan Langkawi sebelum ini dan sejak itulah saya cuba mengambil da-dah untuk hilang tekanan disebabkan tak ada duit,” katanya di Langkawi, semalam.

Lelaki itu kemudian dibawa ke Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Langkawi untuk tindakan lanjut.

Dalam serbuan itu, beberapa penagih da-dah yang sedang berurusan dengan ejen bertempiaran lari sebaik menyedari kawasan itu diserbu polis namun sebahagiannya berjaya ditangkap.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Nar-kotik Kedah, Asisten Komisioner Helmi Aris berkata, serbuan itu dilakuka berdasarkan maklumat yang diterima anggotanya berhubung kegiatan pengedaran dan penagihan da-dah di kawasan itu.

Beliau berkata, serbuan besar-besaran dilakukan di pulau Langkawi ini adalah untuk membanteras kegiatan da-dah yang semakin membimbangkan.

“Hasil maklumat yang kita perolehi mendapati, penagih di pulau ini mendapatkan bekalan secara kecil-kecilan daripada pengedar untuk kegunaan sendiri bagi tujuan melepaskan gian.

“Bagaimanapun, melalui operasi Op Sarang yang kita jalankan ini, anggota kami berjaya menangkap ramai penagih termasuk pengedar da-dah sepanjang hari dalam ops berkenaan,” katanya.

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*