Tiada Kes Aktif C0VlD19 Selama 40 Hari Berturut Di Brunei Darussalam. Ini Yang Terjadi Selepas Itu

Brunei Darussalam Jadi Negara Pertama Di Borneo Bebas COV19. Brunei akhirnya mengisytiharkan negara tersebut bebas daripada COV-19 semalam. Pengumuman tersebut dibuat oleh Menteri Kesihatan Brunei, YB Dato Seri Setia Dr Hj Mohammad Isham Hj Jaafar melalui sidang media ringkas.

Pesaklt Terakhir Menlnggal Dunia Pada Isnin Lalu

Walau bagaimanapun, pengisytiharan tersebut disusuli dengan berita dukacita tentang kem4tian pesaklt terakhirnya.

Brunei Darussalam Jadi Negara Pertama Di Borneo Bebas COVID-19

Pes4kit terakhir yang berusia 67 tahun tersebut itu mening-gal dunia pada Isnin setelah bertarung selama 2 bulan di Pusat Pengasingan Nasional. Pes4kit yang dikenal pasti sebagai kes ke-122 tersebut tidak mempunyai sejarah perjalanan.

Namun, beliau mula menunjukkan gejala pada 23 Mac 2020 dan disahkan positif pada 28 Mac. Dua hari kemudian, pes4kit tersebut dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi (I C U).

Pes4kit terakhir ini juga telah disahkan negatif sebanyak 2 kali sejak 10 Mei namun beliau tetap dirawat di ICU disebabkan keadaannya yang tidak stabil.

Brunei tiada kes aktif selama 40 hari berturut-turut, Brunei Bebas Sepenuhnya

Kematian ini merupakan kematian ketiga setakat ini dilaporkan di Brunei. Kem4tian pertama dilaporkan pada 28 Mac melibatkan warga emas lelaki berusia 64 tahun manakala kem4tian kedua melibatkan lelaki berusia 56 tahun dua bulan kemudian iaitu pada 27 Mei 2020.

Negara di Kepulauan Borneo ini tidak melaporkan kes aktif COV-19 selama 40 hari berturut-turut.

Brunei Darussalam Jadi Negara Pertama Di Borneo Bebas COVID-19

Terdahulu, Brunei mencatatkan kes positif COV-19 yang pertama di Kepulauan Borneo pada 9 Mac apabila seorang lelaki berusia 59 tahun kembali dari Kuala Lumpur.

Sehingga kini, jumlah keseluruhan kes di negara tersebut adalah sebanyak 141 kes dengan 138 daripadanya telah pulih berserta 3 kem4tian.

Apa-apa pun, tahniah Brunei dan teruskan usaha membendung penularan semula wabak ini.

Sumber : ilovebrunei

Selepas ini harap Malaysia akan bebas sepenuhnya. Amin

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*