Lelaki Ini Cerita Bagaimana Scammer Cuba Curi Duit Dia Daripada Bank. Dia Hampir Tertipu Tapi Akhirnya Selamat

Selalu kita dengar tentang sindiket penipuan dimana akaun bank kita tiba tiba kehilangan duit. Perkara ini telah berlaku lama dan hingga ke hari ini masih tidak dapat dibendung.

Bayangkan duit hasil titik peluk kita disimpan bertahun tahun, akhirnya hilang dicuri oleh pihak yang tidak bertanggungjawab. Modus operandi mereka ini selalu bertukar tukar tetapi yang pasti motif mereka adalah untuk mengambil wang dari akaun bank kita.

Saudara Soffiany Soffy telah kongsikan satu kisah yang dipetik dari Facebook bernama Hisham dimana Hisham ini hampir kehilangan duit yang banyak. Jom baca.

Tinggal RM21 Je Dalam Bank

Ptg kelmarin (20/03/2020) Ada scammer yg dh berjaya ceroboh masuk dalam acc online banking saya, sy pun xtahu mcm mn dia tahu user name & password ma***nk2u saya.

Scamer Call minta nombor TAC Katanya nk refund balik duit yg dio tersalah ambik dlm acc saya sbyk RM2250.00. Pada asalnya saya x layan & matikan call terus.

Scamer call lg dan dia suruh saya semak dlm acc klu x cayo.

AKAN MEMINTA NOMBOR TAC (Pengesahan Sekuriti) DARI ANDA

Saya letak tel & buka online banking maybank2u. Terkejut tgk dlm acc mmg ada transaksi keluar sebanyak Rm2250.00 & baki tinggal ada Rm21.00 shj sdgkan masa kijo ot marin sy buka maybank2u tgk duit baki ada 2ribu lebih lagi. Jadi panik & nalin doh la.

Lepas saya tgk baki duit dlm maybank2u scammer call lagi. Dan desak suruh bagi no tac segera sb nk pindah duit saya smula ke dlm acc Saya. No TAC Mmg dh masuk dlm tel Saya, tinggal Saya nk bagi @ tidak je.

Saya tanya dio mcm mn you blh ambik duit Saya tanpa pengetahuan Saya. Dia kata tersalah & desak suruh bui segera no tac, klu xbui segera duit ni xblh pindah ke acc you lagi.

SILA HUBUNGI PIHAK BANK DENGAN SEGERA

Saya kata nk comfom dgn ma**ank dulu.. Tp Dio x bui sb katanya dia ni wakil Dari pihak ma**ankutk tolong refund smula duit saya tu segera, sb benda ni kena cepat. Klu lambat duit ni dh xblh pindah.

Call ma**ankslalu marin.. ma**anktanya ada bg no tac kpd sesiapa x? Sy jwb x. Selagi awak x bg no tac kpd sesiapa duit awak xkn hilang wlpun nampak dlm acc saving mcm hilang. Jadi, ma**ank ajar step by step cara mcm mn nk pindah ke saving acc semula.

WANG RUPANYA TIDAK HILANG TETAPI TELAH DIALIHKAN

Agak rumit sikit sb scamer dh block online banking Saya. bila dh settle semua & duit rm2250.00 sudah masuk smula ke acc saving saya, staff maybank pun block semua sb acc ni dh xselamat.

Scammer ni mmg pandai, bila dio dh berjaya ceroboh dlm online banking kita, dia akan transit duit kita tu dr saving ke tempat lain, tp still dlm acc kita cuma bkn di saving. menyebabkan kita napok dlm account saving ada 21.00 & time tu kita dh jadi gelabah & panik sb Mmg Sah2 duit Mmg dh Xdok dlm acc saving.

Saya sendri pun hampir2 nk bui no TAC ko dio bila kita dlm keadaan panik sb skali mikir ” klu aku bui no TAC ko dio pun Mmg duit aku Xdok doh jg. jd bui jelah” jd xdea nk mikir time tu wei.. Sb no TAC ada dh ni.

PIHAK BANK AKAN TUTUP AKAUN DAN KITA PERLU BUKA AKAUN BARU

Ma**ank dh block account saya Bkn shj online banking je kena block, kad atm pun Kena block. Duit xleh nk ambik langsung loni.

Block acc je, duit ada cuma kena g cawangan ma**ank utk buat kad baru & daftar ma**ank2u smula.

Nasihat ore ma**ank Jgn bagi no. tac yg masuk dlm tel kita kpd sesiapa & Jgn bagi nombor kad atm kpd sesiapa shj. Klu tidak duit akan pindah ke account org lain.

Ingat ye, Nombor Tac ialah nombor pengesahan transfer duit Dari akaun kita kpd akaun org lain. Bukannya akaun orang lain kpd akaun kita.

So, Jgn bagi kpd sesiapa shj no TAC yg masuk dlm tel kita. Klu ada nombor TAC yg tiba2 masuk dlm tel kita itu bermakna akaun online banking kita telah diceroboh oleh scammer. So , cpt2 call pihak bank.

Semoga kisah ini bermanafaat supaya kita lebih berhati hati.

Artikel By: TehOAisLimau

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Tekan Like Page Kami Di Bawah Artikel ni.

PERHATIAN: Pihak kami tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak kami juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini.

Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda.

Be the first to comment on "Lelaki Ini Cerita Bagaimana Scammer Cuba Curi Duit Dia Daripada Bank. Dia Hampir Tertipu Tapi Akhirnya Selamat"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*