Penumpang Air Asia Positif C0VlD19 Dan 3 Pelajar Ingkar Arahan Kuarantin. Ini Kenyataan KKM

Sebelum ini, seorang pelajar IPT dari pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) di daerah Muallim didapati positif COV19 selepas menjalani saringan. Terbaru, seramai 6 orang lagi positif Cov19 melalui dua penerbangan AirAsia dari Kuala Lumpur ke Tawau.

Penumpang seramai 396 diminta tampil untuk menjalani saringan kesihatan kedua dengan segera bagi mengelakkan jangkitan ini merebak kepada ahli keluarga masing-masing.

6 positif Cov19

Menurut Pegawai kesihatan Jabatan Kesihatan Malaysia (JKM) kawasan Tawau, Dr. Suzalinna Sulaiman 6 daripada 396 penumpang pesawat AirAsia dari Kuala Lumpur ke Tawau didapati positif Cov19 melalui dua penerbangan berasingan.

Bagi penerbangan Air Asia AK5742 pada 1hb Mei 2020 ada 156 orang penumpang semuanya dan empat didapati positif dan selebihnya 152 kita minta tampil untuk menjalani saringan kesihatan yang kedua termasuk 8 pelajar dan 144 orang awam. Mereka semua ini ada di Tawau, Kunak, Semporna dan Lahad Datu.

Bagi penerbangan kedua pula pada 4hb Mei 2020 melalui pesawat Air Asia AK5740 yang membawa 246 penumpang, dua daripadanya turut didapati positif COV19.

Daripada jumlah itu seramai 64 adalah pelajar universiti dan 160 adalah orang awam turut berada di Tawau, Lahad Datu, Kunak dan juga Semporna. Jadi melalui kedua-dua penerbangan ini enam didapati positif termasuk seorang kanak-kanak perempuan berumur dua tahun.

Tangkap pelajar tidak kuarantin

Sementara itu, tiga pelajar di institusi pengajian tinggi yang kembali ke daerah mereka didapati melanggar perintah kuarantin rumah. Perkara itu diketahui selepas pihak mereka menerima aduan orang ramai serta beberapa bukti yang sah.

Setakat ini kita yang memang sudah ditangkap ada tiga pelajar yang tidak mematuhi arahan peraturan kuarantin di rumah. Jadi memang kita akan buka kes siasatan dan akan lanjutkan untuk pendakwaan untuk proses seterusnya.

Susulan kes tersebut, Dr. Suzalinna Sulaiman mengucapkan terima kasih kepada semua yang memberikan kerjasama dalam menyalurkan makluman kepada pihaknya untuk mengambil tindakan terhadap mereka yang melanggar peraturan kuarantin di rumah.

Terdahulu, pihaknya telah menggerakkan penguatkuasaan petugas kesihatan untuk memantau setiap pelajar yang tiba dari Kuala Lumpur pada 1 dan 5 Mei lalu. Namun ketiga orang pelajar tersebut ingkar dan tindakan bakal diambil.

Cetus kemarahan orang ramai

Sumber : Astro AwaniBernama

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*