Rupanya Tidak Semua Sepakat Kerana Masih Bimbang. Ini Senarai Negeri Negeri Yang Tidak Bersama PKPB Yang Bermula 4hb Mei

Enam negeri tidak akan membuka semula sektor ekonomi esok dan akan meneruskan perintah kawalan pergerakan (PKP).

Negeri-negeri berkenaan ialah Sarawak, Sabah, Pulau Pinang, Pahang, Kelantan dan Kedah.

Pulau Pinang akan meneruskan aktiviti perniagaan pada 8 Mei tetapi mengekalkan sekatan PKP lain, seperti menyekat sebarang aktiviti rekreasi sehingga 12 Mei.

Pahang, Kelantan dan Kedah akan membincangkan sama ada akan membuka semula sektor ekonomi minggu hadapan.

Kerajaan Johor pula dijangka hanya akan membuat pendirian apabila majlis keselamatan negara bermesyuarat esok.

Malaysiakini

Setakat ini, Terengganu adalah satu-satunya negeri yang telah mengumumkan akan membenarkan sektor ekonomi dibuka bermula Isnin.

Ketika berita ini ditulis, pendirian Perlis dan Melaka masih tidak diketahui.

Selangor, Perak dan Negeri Sembilan membenarkan perniagaan dibuka bermula esok.

Namun ketiga-tiga negeri ini tidak akan membenarkan pelanggan makan di restoran.

Negeri Sembilan dan Perak juga tidak membenarkan aktiviti riadah di taman rekreasi awam.

Di Selangor, orang awam dibenarkan untuk melakukan aktiviti senaman di kawasan lapang dan taman komuniti tetapi kegiatan di taman-taman awam tidak dibenarkan.

Pada 1 Mei, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin mengumumkan bahawa aktiviti ekonomi yang tidak melibatkan perhimpunan besar akan dibenarkan beroperasi semula esok.

Beliau menggelarkan peraturan baru itu sebagai “PKP Bersyarat”, yang ditetapkan sehingga 12 Mei, namun tertakluk kepada perubahan selepas itu.

Muhyiddin berkata segala bentuk aktiviti ekonomi mesti mengamalkan garis panduan yang ditetapkan Majlis Keselamatan Negara untuk mengurangkan kemungkinan jangkitan Covid-19.

Bagaimanapun, kerajaan-kerajaan negeri dibenarkan untuk mengetatkan sekatan jika difikirkan perlu.

Sesetengah negeri seperti Perak, Pulau Pinang, Kedah dan Kelantan tidak mencatatkan kes baru Covid-19 selama lebih daripada dua minggu.

Menteri Kanan (kluster keselamatan) Ismail Sabri Yaakob berkata, wabak Cov19 boleh berlarutan sehingga dua tahun dan rakyat Malaysia perlu menyesuaikan diri dan meneruskan kehidupan.

Sumber : Malaysia KINI

Be the first to comment on "Rupanya Tidak Semua Sepakat Kerana Masih Bimbang. Ini Senarai Negeri Negeri Yang Tidak Bersama PKPB Yang Bermula 4hb Mei"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*