Semua Akan Dibuka Semula Pada 4hb Mei Kecuali Beberapa Sektor Dan Aktiviti

Kerajaan memutuskan untuk melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) susulan impak positif wabak Covid-19 di negara ini.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, mengumumkan perkara tersebut di dalam siaran langsung Perutusan Khas Perdana Menteri sebentar tadi.

Menerusi PKPB, sebahagian besar aktiviti ekonomi dan sosial akan dibenarkan kecuali perhimpunan besar yang boleh mendatangkan risiko jangkitan covid-19.

Kerajaan Laksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) – Muhyiddin Yassin

Menerusi sidang media yang disampaikan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin hari ini, mengenai kerajaan membenarkan kepada beberapa sektor perniagaan yang bakal dilaksanakan bermula pada 4 Mei 2020 tertaklut pada syarat dan SOP yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Namun, perniagaan yang melibatkan perhimpunan ramai tetap tidak dibenarkan beroperasi iaitu seperti bazaar Ramadan dan bazar Aidilfitri.

Bermula 4 Mei 2020, hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan akan dibenarkan beroperasi tertakluk kepada syarat-syarat dan SOP yang ditetapkan oleh pihak berkuasa.

Saya katakan hampir semua kerana masih ada kategori dan perniagaan yang masih tidak boleh beroperasi dan ini adalah perniagaan yang melibatkan perhimpunan ramai dan bersentuhan serta penjarakan sosial sukar dikawal.

Antaranya panggung wayang, pusat karaoke, pusat refleksologi, pusat hiburan, kelab malam, taman tema, bazar Ramadan, bazar Aidilfitri, karnival jualan dan semua bentuk persidangan dan pameran.

Selain itu, Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) akan tetap terus dilaksanakan di kawasan merah bagi membendung penularan Covid-19.

Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khasnya hari ini mengumumkan bahawa hampir semua sektor ekonomi akan mula dibuka 4 Mei ini.

“Atas nasihat Kementerian Kesihatan (KKM), berdasarkan datan yang dikumpul, dan amalan terbaik yang ditentukan Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO), kerajaan telah memutuskan untuk membuka semula sektor ekonomi secara berhati-hati dengan menguatkuasakan SIP yang ketat.

“Bermula 4 mei 2020, hampir semua sektor ekonomi dan aktiviti perniagaan akan dibenarkan beroperasi tertakluk syarat dan SOP yang ditetapkan pihak berkuasa,” katanya.

Bagaimanapun, Muhyiddin berkata, masih ada beberapa industri dan perniagaan tertentu tidak dibenarkan beroperasi.

Sukan Tidak Melibatkan Sentuhan Dibenarkan Dengan Syarat Penjarakkan Sosial

Menerusi perutusan khas Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin sempena Hari Pekerja, beliau memaklumkan bahawa aktiviti sukan yang tidak melibatkan sentuhan seperti jogging, berbasikal, golf dibenarkan dengan syarat penjarakkan sosial dan tiada sentuhan badan.

Sumber : Malaysia Kini / Siakap Keli

 

Klik sini Untuk Claim Free Shipping Shopee https://shp.ee/d5pvxcf

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*