Berpuluh Rider Food Panda Datang Untuk Beri Penghormatan Terakhir Kepada Rakan Mereka. Sahabat Arw4h Ceritakan Apa Yang Terjadi

Ketika Perintah Kawalan Pergerakan ini, ramai diantara kita yang mengambil peluang menjadi penghantar makanan. Namun begitu, kebelakangan ini seringkali kita menerima khabar sedih mengenai kecelakaan jalan raya yang melibatkan golongan penghantar makanan.

Terbaru, Seorang penghantar makanan Foodpanda, Muhammad Zaim Azman dilaporkan ma-ut. Penghantar makanan dari Kuala Selangor temui ajal

Sementara itu seorang rakan beliau turut berkongsi berita sedih itu dan turut berasa sedih atas kehilangan itu.

Berpuluh Motor Rider Food Panda Hadir

Kes kem4tian yang tidak sempat saya update melibatkan runner food panda.. Sebelum ini kami pernah uruskan jena-zah runner grab food.. Kali ini jena-zah runner food panda..

Jenazah runner food panda tersebut bernama arw4h muhammad zaim bin azman.. Berumur 21 tahun.. Ketika urus jena-zah ini tadi kami juga sedang menguruskan jena-zah warga indonesia..

Oleh kerana main power tidak cukup petang tadi kes kem4tian berkaitan runner food panda ini tidak sempat saya post dalam page.. Selesai solat terawih baru saya berkesempatan untuk kongsikan kepada anda..

Petang tadi kami terpaksa berpecah kepada 3 team.. Sudah la rakan rakan yang bertugas tidak ramai. Masing masing rakan saya sibuk berkerja menunaikan tanggungjawab mencari rezeki. Jadi keadaan agak sedikit kalut apabila 2 kes kem4tian datang serentak. Dengan nak edar makanan dan minuman untuk berbuka kepada golongan sasaran lagi..

Jadi oleh kerana tidak ramai yang bertugas saya pecahkan tiga team untuk membahagi tugas. Satu team urus jena-zah runner food panda, Satu team lagi urus jena-zah warga indonesia, Manakala team ketiga di beri tugasan untuk bantu edar makanan dan minuman berbuka puasa untuk 50 orang golongan sasaran.

Walaupun agak terkejar kejar dengan 3 tugasan serentak tetapi semua tugasan yang di pikul dapat di laksanakan sebaik mungkin. Berbalik tentang kes food panda tadi. Arw4h terlibat dengan kemalangan jalan raya semasa dalam perjalanan untuk menghantar makanan ke jalan meru. Setiba di jalan yang di lalui oleh arw4h, ada satu kereta yang hendak keluar dari simpang di jalan utama yang di lalui oleh arw4h.

Kebetulan di bahu jalan yang sama ada sebuah lori sampah yang di letakkan kerana mengalami kerosakan. Oleh kerana terlindung pandangan di sebab kan lori sampah tersebut pemandu kereta itu terus keluar dari simpang dan ketika itu lah arw4h melanggar motosikal yang sedang di tunggang oleh arwah di laluan utama. Arw4h pula mungkin tidak nampak kereta yang hendak keluar dari simpang tersebut kerana terlindung dengan lori yang di letakkan di bahu jalan..

Motor yang arw4h pandu terus berlanggar dengan kereta yang sudah pun keluar dari simpang tersebut. Lebih menyedihkan lagi apabila arw4h terus meninggal dunia selepas kemalangan itu berlaku. Dari apa yang di kongsikan oleh rakan rakan food panda..

Sebelum ini arw4h hanya menjadi runner untuk di sekitar kuala selangor. Oleh kerana kurang pelanggan arw4h telah pergi jauh dari kawasan tempat biasa dari beroperasi. Arw4h memilih sekitar setia alam,meru dan kawasan berdekatan kerana di situ tempahan untuk menghantar makanan lebih banyak. Kalau di ikutkan kuala selangor ke setia alam perjalanan agak jauh sekitar 30 ke 40 minit saya anggarkan. Tetapi demi untuk mencari rezeki.

Arw4h sanggup merentasi jalan berpuluh kilometer pergi dan balik semata mata untuk menambah pendapatan di bulan ramadhan. Namun pada pendapat saya apa yang berlaku di hari terakhir sebelum Arw4h meninggal dunia. Itu hanya lah asbab kepada kem4tiannya. Sewaktu van ukvj-02 tiba di kawasan tanjung karang, kelihatan puluhan motor dengan memakai baju food panda sedang menunggu ketibaan jena-zah rakan seperjuangan mereka.

Sebagai tanda hormat mengiringi perjalanan terakhir kepada jena-zah rakan mereka itu. Jelas terpancar semangat brotherhood sebagai runner food panda. Mereka iring dari kuala selangor sehingga ke tanah perkuburan perkuburan islam parit 9 baroh,kariah masjid as saidiah pasir panjang sekinchan. Ketika jena-zah melalui proses mandi dan kafan di bilik wakaf, ada kesan kecederaan di kaki Arw4h .

Kaki kiri Arw4h patah akibat dari perlanggaran kuat dengan kereta tersebut tetapi kesan hentakan kuat di kepala saya rasa menjadi punca kepada kem4tiannya. Jena-zah Arw4h juga telah melalui proses bedah siasat untuk mengetahui punca sebenar arwah meninggal dunia. Malah kes kemalangan tersebut sedang dalam siasatan pihak polis.

Harapnya kem4tian Arw4h yang juga anak harapan kepada keluarganya mendapat pembelaan. Kepada anda jika menggunakan khidmat runner tidak kisah runner apa sekalipun. Nasihat saya jangan terlalu berkira dengan caj yang perlu anda bayar kepada seorang runner. Mereka mencari rezeki dengan pertaruhkan nyawa mereka sendiri. Rezeki mereka di berada di atas jalan dan mereka mencari rezeki bukan untuk menjadi kaya.

Demi untuk meneruskan kelangsungan hidup. Kalau caj yang di bayar kepada mereka sebolehnya jangan terlalu berkira. Beri lah lebih duit itu dan anggap ianya sebagai sedekah. “Ini kerana sedekah tidak akan membuatkan kita jatuh miskin”

Salam takziah buat ahli keluarga. Mari lah kita sedekah kan al-fatihah buat arw4h Muhammad Zaim Bin Azman. Al-fatihah (dibaca).

Kredit: Mr Wan Cai Official

Be the first to comment on "Berpuluh Rider Food Panda Datang Untuk Beri Penghormatan Terakhir Kepada Rakan Mereka. Sahabat Arw4h Ceritakan Apa Yang Terjadi"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*